tisdag 17 mars 2009

Studie: Kvinnor som äter p-piller löper 1,5 gånger högre risk att utveckla tarmsjukdomar

En studie av p-pillrens bidrag till inflammatorisk tarmsjukdom, som nyligen publicerades i American Journal of Gastroenterology, fann att kvinnor som använder orala p-piller löper en och en halv gånger högre risk att utveckla Crohns sjukdom (CD) och ulcerös colit (UC), än kvinnor som aldrig har använt orala p-piller.

Forskningen som bedrevs av läkare vid Gastroenterology Unit of St Marys Hospital, Imperial College, och Institutionen för kirurgi i St Marks Hospital i London, rapporterade att 75815 patienter deltog i studien av UC och CD mellan 1983 och 2007.

Av dessa kvinnor, använde 36797 orala p-piller medan 39018 inte använde orala p-piller alls. I rapporten anges att den relativa risken för Crohns sjukdom ökade med långvarig exponering av orala p-piller. Det totala medelvärdet för ökad risk var 1 1/2 gånger den relativa risken att utveckla CD, men för de kvinnor som aldrig tidigare använt orala p-piller ökade risken med nästan 3,5 gånger.

Studien visade också att riskerna med exponeringen av orala p-piller, återgår till samma nivåer som hos den icke-exponerade befolkningen, en tid efter att man har slutat att använda orala p-piller.

Justeringen av resultaten för rökare utgjorde en viktig aspekt i analysen, eftersom det konstaterades att rökare är mer benägna att använda orala p-piller. Justeringen för rökning ökade den relativa risken för CD men minskade risken för UC.

Utredningen föreslog också att minskningen av östrogen och progesteron i de orala p-pillren under de senaste två årtiondena, inte har minskat den relativa risken för inflammatorisk tarmsjukdom hos kvinnor som använder orala p-piller.

En sammanfattning av undersökningen finns här:
http://www.nature.com/ajg/journal/v103/n9/abs/ajg2008475a.html


Läs relaterade artiklar om riskerna med p-piller:

Birth Control Pill May Cause Prostate Cancer and Bladder Disease in Mothers Children http://www.lifesitenews.com/ldn/2005/may/05050411.html

Birth Control Pill Raises Heart Attack Risk 100%http://www.lifesitenews.com/ldn/2005/jul/05071207.html

Massive Study Finds the Pill Significantly Increases Cancer Risk if Used more than Eight Years http://www.lifesitenews.com/ldn/2007/sep/07091306.html

Birth Control Pill Linked to Hardening of the Arteries http://www.lifesitenews.com/ldn/2008/apr/08040807.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar